museumsguiden.no
Forside Fylke Byer Kategorier Bestillingsskjema Om oss Kontakt oss
museumsguiden.no

Helgeland Museum

Adresse: Sjøgata 23 E
8656 MOSJØEN
Telefon: 75 11 01 00
Telefaks:
Web: Besøk hjemmeside
E-post: post@helgelandmuseum.no

 

Søk informasjon om åpningstidene til de enkelte avdelingene på våre nettsider.

Helgeland Museum består av 17 museer spredt over hele Helgeland. Blant disse er et fint knippe bygdetun, et kystfort fra 2.verdenskrig i Lurøy, to større bymuseer i Mosjøen og Mo i Rana, med galleri, natur- og kulturhistorisk samling. Et spennende Petter Dass-museum på Alstahaug og en perle av et museum ved porten til Vega verdensarvområde - nemlig E-huset museum. Vi vil ønske deg velkommen på museum, for bak alle disse ordene finnes mangfoldige historier om Helgelands natur og kulturarv. Museet skal være et sted for opplevelse,forskning og læring både for små og store.

Træna Museum: - kom med i stiftelsen Helgeland Museum i 2014.
Historisk bygning med miljøutstillinger. Tilbyr også omvisninger i Petter Dass kapellet og i Træna kirke.

Rana museum: Natur og kulturhistorisk avdeling i sentrum av  Mo i Rana, med galleri, friluftsmuseum på Stenneset og fjellgården Bredek ved foten av Saltfjellets nasjonalpark.
Museumsbutikk - også med lokalproduserte varer.

Grønsvik kystfort: Tysk kystfort fra 2.verdenskrig, med et underjordisk sykehus, beliggende tett ved RV 17 i Lurøy kommune - i et vakkert kystlandskap.
Museumsbutikk, med fokus på bøker. Trivelig, liten kafè er åpen ved forhåndsbestilling.

Nesna museum: Barns oppvekst- og skolehistorie, kystkultur og skiftende utstillinger.
Har også en større museumsbutikk med gaveartikler og lokalhistorisk litteratur.

Hemnes museum:  Båtbyggertradisjoner i Hemnes, bygdetun på Bjerka og kamkakebaking gjennom hele sommeren i Leirskardalen - i en bygning fra 1600-tallet.

Leirfjord museum:  Handelsbrygge på Leland, med skiftende utstillinger.

Nordvika gamle handelssted:  Et nord-norsk handelssted på Dønna i flotte naturområder tilrettelagt for turer og opplevelse. Museumsbutikk, også med lokalproduserte varer.

Petter Dass-museet:  Museumsbygg designet av arkitektkontoret Snøhetta, med moderne utstilling, en 1700-talls prestegård og middelalderkirke. Stor museumsbutikk og kafè.
Alt dette plassert inn i et naturlig kystmiljø og vakkert kulturlandskap , skapt av bønder på Alstahaug.

Herøy bygdesamling: Menneskenes liv og virke på Helgelandskysten gjennom de siste 200 år. Vakkert bygdetun som også tilbyr guiding i middelalderkirken like ved.
Museumsbutikk.

Vefsn museum: Midt i populære Sjøgata ligger bymuseet, med galleri samt Shellstasjonen og et bynært bygdemuseum på Dolstad. Museumsbutikk.

Grane bygdetun: Innlandskultur mellom høye granlegger, bygdetun med alt interiør opprinnelig fra folkene som bodde her, nært Europavei 6 på Trofors.

Lensmannsgården i Hattfjelldal: Fjellkultur og guiding i området og spennvidden mellom bosettinger, tradisjoner og kulturer og mellom folk fra svensk, samisk og norske folkegrupper. 

Helgeland museum avd. Velfjord: Nytt, restaurert museumsbygg (åpent fra des. 2014)
i sentrum av Hommelstø, med et tradisjonsrikt bygdetun og en husmannsplass i Brønnøy kommune. Formidler bruk og vern av natur- og naturens ressurser.

Vevelstad bygdetun: Vakkert bygdetun nært sjøen, med miljøutstillinger i mange av de flotte bygningene. Museumsbutikk.

E-huset på Vega: En perle av et museum som formidler historien om stell og røkting av e-fugl i øyene utenfor Vega. Avdelingen har høy kompetanse innen muntlig formidling, og ønsker om å satse mer på den immatrielle fortellertradisjon. Museumsbutikk.

Sømna bygdetun: Matkultur og landbrukshistorie, med en egen steinovn som ofte brukes til brødbaking. Trivelig liten kafè, er åpen ved forhåndsbestilling. 

Bindal bygdetun:  Formidling av Boreal regnskog og båtbyggertradisjoner i fylkets sørligste kommune. Museumsbutikk - også med lokalproduserte varer.
.